• Altijd gratis verzending
  • Levering in 24 tot 48 uur
  • Gratis retour
  • Gemiddelde klantbeoordeling 8,9
  • Fysieke winkel
  • Sportspecialisten
+31(0) 162 - 323 732
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Wat is een brace?

Alles wat je wilt weten over een brace van de brace specialist!

Een brace is een hulpmiddel wat een gewricht ondersteunt. Braces worden om verschillende reden gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij gebrek aan stabiliteit, te weinig stevigheid, pijn en/of zwelling.

Hoe werkt een brace?

Een brace werkt meestal door het uitvoeren van compressie (uitwendige druk) en mechanische steun. Door de druk die de brace geeft, verbetert de bloedsomloop. Hierdoor verminderen de pijnklachten en soms verdwijnt de pijn helemaal. De mechanische steun zorgt ervoor dat je geen verkeerde bewegingen meer kunt maken. Een kwalitatieve brace heeft dus ook een preventieve werking, bijvoorbeeld wanneer de enkel extra kwetsbaar bij instabiliteit.

Braces werken alleen wanneer deze goed aansluiten bij jouw klachten. Twijfel je over welke brace geschikt is voor jou? Wanneer je bij de fysiotherapeut loopt, kan deze je adviseren welk soort brace voor jou geschikt is. Daarnaast helpt onze klantenservice je ook graag met een keuze maken.

De meest voorkomende gewrichten die worden ondersteund door een brace zijn de enkel, knie, pols, elleboog, schouders en lage rug.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een brace?

Houd rekening met de volgende belangrijke punten wanneer je een brace aanschaft:

  • * De brace moet goed passen zodat hij de juiste ondersteuning kan bieden
  • * Dat het materiaal van de brace bij je past, zorgt dat je er geen irritatie van krijgt
  • * Het makkelijk zelfstandig aandoen van de brace 
  • * Hoogwaardige materialen

Als je er zelf niet aan uit komt of je hebt twijfels, win dan advies in bij een fysiotherapeut of bij onze klantenservice. Bracesale.nl heeft specifieke braces verkrijgbaar voor ieder gewricht: rugbrace, kniebrace, enkelbrace, elleboogbrace, patellabrace, polsbrace, schouderbrace etc. Klik hier voor het assortiment braces van Bracesale.nl. Daarnaast hebben we ook bandages, zoals kniebandages, enkelbandages, elleboogsleeves, polsbandages etc. 

Welke brace heb ik nodig?

Bedenk voordat je een brace wilt aanschaffen voor welk doel je deze wilt gebruiken. Is dit ter ondersteuning van dagelijkse taken of wil je makkelijk kunnen sporten zonder pijn? Onze klantenservice staat tijdens kantooruren altijd voor je klaar om je te helpen met het kiezen van de juiste brace.

Het bepalen van de juiste maat

De maat en pasvorm van een brace is zeer belangrijk. Als je niet de juiste maat en pasvorm hebt dan heeft jouw brace geen functie. Het nauwkeurig meten van de maten is dus van groot belang. Bij onze adviespagina over braces vind je maattabellen van de braces. De maattabel geeft aan waar je jouw ledematen moet meten om de juiste maat te kunnen kiezen.

Let op:  Er zijn braces op Bracesale.nl waar je rekening moet houden met de uitvoering; rechts of links. In de meeste gevallen zijn de braces op Bracesale.nl universeel. Dit houdt in dat het niet uit maakt of hij links of rechts zit.

Voor welke activiteiten is een brace geschikt?

Het gebruiken van een brace doe je om verzwikkingen of verdraaiingen te voorkomen. Een verzwikking of verdraaiing kan een zwelling, pijn of functieverlies als gevolg hebben. Vaak worden braces gebruikt door sporters. Sporters gebruiken een brace meestal als preventief gebruik. Met name sporten waarin veel wordt gedraaid, gekeerd of gesprongen wordt, hebben een verhoogd risico op band- en gewrichtsletsel. Daarnaast worden braces ook in het dagelijks leven gebruik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wandeling op een oneffen weg, dit kan in sommige gevallen erg vervelend zijn. Een kniebrace of enkelbrace kan dan bij deze activiteit een uitkomst bieden.

Verslappen spieren door het gebruik van een brace?

Nee, dit is een fabeltje. Als voorbeeld: een doorsnee sporter in Nederland is drie tot vier uur per week sportief actief. Om een nieuw enkelletsel te voorkomen wordt tijdens deze sportbeoefening bijvoorbeeld een enkelbrace gebruikt. Dit betekent niet dat op dat moment de enkelspieren helemaal buiten werking worden gesteld. De rest van de week (naast het sporten) worden de enkelspieren zoveel geprikkeld (168 uur min de slaapuren, min vier uur sport, min rustig zitten). Hierdoor zullen de enkels niet verzwakken. Daarbij zijn de braces functioneel; niet-risicovolle bewegingen worden in grote mate toegestaan. Hierdoor blijven de spieren actief.

Een goede brace-fabrikant zal braces niet aanbevelen zonder te wijzen op het belang van spiertraining. Na bijvoorbeeld een enkelbandletsel dient iedere geblesseerde sporter de enkelspieren te versterken en de coördinatie rondom de enkel te verbeteren. Dus spieroefeningen zijn, naast een brace, sowieso gewenst.

Hoe lang moet ik een brace dragen?

Hoelang je een brace hoort te drage, hangt af van een aantal factoren af, zoals de persoonlijke situatie, het type blessure, de mate van belasting en de richtlijnen voor de betreffende brace. Vaak wordt een brace voor langere tijd gedragen. Het is raadzaam hierover met een fysiotherapeut te praten.

Mag ik een brace aanhouden als ik ga slapen?

Nee, ’s nachts mag een brace niet gedragen worden. Het lichaam dient tijdens de slaap volledig te kunnen ontspannen.

Wat is het verschil tussen een brace en elastische bandage?

Een brace geeft, zoals je wellicht al verwacht,  meer steun dan een elastische bandage. Een bandage is een rekbaar windsel dat druk en huidbescherming geeft, maar naar verhouding een stuk minder mechanische steun. Bij gebrek aan stabiliteit, zoals na een verzwikte knie of enkel, verdient een brace dus de voorkeur.

Hoe lang gaat een brace eigenlijk mee?

Een brace kan voor langere tijd gebruikt en gewassen worden, maar door gebruik slijt deze wel. De mate van slijtage hangt onder meer af van het soort brace, de frequentie van gebruik, de vochtproductie en de plaatselijke wrijvingskrachten. Een enkelbrace slijt bijvoorbeeld sneller dan een polsbrace. De levensduur van een brace wordt mede bepaald door goed onderhoud. De voorschriften hiervoor worden door de fabrikant meegeleverd. Een brace die twee tot drie keer per week intensief gebruikt wordt, is na ongeveer één tot anderhalf jaar versleten.

Wordt mijn brace ook vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Wellicht wordt jouw brace door je zorgverzekeraar vergoed. Wij adviseren dit altijd goed na te vragen bij jouw zorgverzekeraar omdat het afhangt van de indicatie die je hebt en hoe je verzekerd bent. Bracesale.nl declareert nooit direct bij jouw zorgverzekeraar, maar je betaalt de brace aan ons waarna je deze indien mogelijk kunt declareren bij jouw zorgverzekeraar.