• Altijd gratis verzending
 • Levering in 24 tot 48 uur
 • Gratis retour
 • Gemiddelde klantbeoordeling 8,9
 • Fysieke winkel
 • Sportspecialisten
+31(0) 162 - 323 732Contacteer ons
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

HELP, IK DENK DAT IK EEN TENNISARM HEB!

Alles wat je moet weten over een tennisarm en de behandeling hiervan.

De tennisarm is een aandoening waarbij pijn optreedt aan de buitenkant van de elleboog. Deze pijn kan uitstralen naar de onderarm, pols en hand.

Wist je dat de term tennisarm of tenniselleboog erg misleidend is omdat het grootste deel van de mensen met een tennisarm of tenniselleboog niet eens tennist?

Wat is een tennisarm?

Bij een tennisarm is de knobbel aan de buitenkant van de elleboog geïrriteerd. Dit is de aanhechting van de spieren uit de onderarm en de elleboog. Deze aanhechting zal pijn doen bij bepaalde bewegingen en kan uitstralen naar de onderarm. Wist je dat de tennisarm het meeste voorkomt bij mensen tussen de 40 en 50 jaar?

Tennisarm oorzaak

Een tennisarm treedt op na overbelasting. Dit gebeurt niet door één verkeerde beweging maar omdat je al een langere periode een verkeerde beweging maakt. De beruchtste oorzaak van een tennisarm is, hoe kan het ook anders, tennis. Eén potje tennis leidt niet tot een tennisarm maar iemand die vaak tennist heeft aanzienlijk meer kans op een tennisarm. Dit omdat de elleboog iedere keer een enorme klap krijgt te voorduren. Ook mensen die veel typen of aan lopendebandwerk doen lopen een groter risico dat zij een tennisarm krijgen.

Tennisarm klachten en symptomen

De symptomen van een tennisarm lopen erg uiteen. Dit komt omdat de aanhechting niet altijd op dezelfde plek ontstoken raakt. De algemene symptomen van een tennisarm zijn wel te benoemen:

 • * Pijn bij de knobbel aan de buitenkant van de elleboog. Dit is de laterale epicondyl.
 • * Pijn bij het ballen van de vuist met gestrekte ellebogen.
 • * Krachtverlies bij het bovenhands tillen.
 • * Het aanraken van de buitenkant van de elleboog kan erg pijnlijk zijn.
 • * De pijn kan uitstralen naar de onderarm, pols en hand.
 • * Het kan voorkomen dat strekken van de ellebogen enorm pijnlijk is.
 • * De klachten kunnen verergerd worden door het rekken van de onderarm extensoren.
 • * De coördinatie van de arm kan verdwijnen.
 • * Ochtendstijfheid. De arm voelt bevroren aan bij het ontwaken. Dit neemt af als de elleboog wat meer gebruikt wordt.

 

Tennisarm Diagnose

De tennisarm diagnose zal gesteld worden aan de hand van een lichamelijk onderzoek. Je kan het ook thuis testen door het bovenhands oppakken van een stoel. Dit zou de klachten geven die typisch zijn voor een tennisarm. Ga naast de thuistest ook altijd even langs de dokter, als je zelf aan de slag gaat kan dit leiden tot meer schade.

Tennisarm behandeling

De behandeling van een tennisarm richt zich op 2 gebieden: genezing en onderdrukken van de tennisarm symptomen. De tennisarm genezing gaat vanzelf, als je maar genoeg rust neemt. Het onderdrukken van de tennisarm symptomen vraagt wel om de nodige aandacht. Zo zal de dokter je pijnstillers voorschrijven om de symptomen enigszins af te vlakken. Ook zal de dokter fysiotherapie aanraden. De fysiotherapeut zal de nodige tennisarm rekoefeningen voorschrijven. Dit klinkt tegenstrijdig met de rust die nodig is voor tennisarm genezing, maar enkel rust nemen zal een averechtse werking hebben op de het genezingsproces. De tennisarm symptomen kunnen ook behandeld worden met behulp van een tennisarm massage, een warm bad en voor sommige mensen helpt juist het koelen met een coldpack.

Wel of geen tennisarm brace plaatsen?

Als men een brace gebruikt voor de tennisarm zorgt dit ervoor dat de spieren niet aan de geïrriteerde pezen zullen trekken waardoor de pijn iets zal afnemen. Echter zal dit niet leiden tot genezing. Voor de tennisarm genezing is beweging een belangrijke factor. Daarom zal de dokter je naast rust ook een aantal tennisarm rekoefeningen voorschrijven.

Voor tijdens inspanningen is de brace dus wel handig. Dit omdat je spieren deels ontlast worden. De brace hoeft niet uitgebreid te zijn. Een simpele band met klittenband net onder de elleboog is al goed. Hoe breder de band hoe beter hij zal helpen. Kijk eens bij onze elleboogbraces

Je plaatst de tennisarm brace net onder je elleboog. Je moet ervoor zorgen dat het drukpunt van de brace op de pijnlijke aanhechting van de spier drukt.

Moet ik mijn tennisarm tapen? (Tennisarm tapen. Wel of niet doen?)

Net zoals de brace draagt tape niet bij aan de genezing maar wordt deze puur gebruikt voor ontlasting tijdens zware inspanning.

Waarom zien we dan regelmatig sporters met al die kleuren tape? Deze topsporters verdienen hun geld met het sporten. Als zei een wedstrijd afzeggen kost dit veel geld. De tape zorgt er dus voor dat de spieren deels ontlast worden waardoor ze gewoon die wedstrijd kunnen spelen. Dit tapen heeft dan ook niets te maken met het herstel maar zorgt er alleen voor dat ze inzetbaar zijn. Het herstel zal achteraf langer duren maar dit nemen ze voor lief.

Golfarm of tennisarm?

Bij zowel een golfarm als een tennisarm heb je last van de aanhechting tussen de strekspier en je elleboog. De spieren zijn overbelast waardoor de pezen zijn ontstoken. Het verschil zit in de positie van de pijn. Bij een tennisarm is de aanhechting aan de buiten-bovenkant geïrriteerd en doet strekken pijn. Bij een golfarm gaat het om de aanhechting aan de binnen-onderkant van de elleboog en buigen doet zeer.